BRENT BEUKELAER – HEEN ZONDER WEER

Artiest info
Website
facebook

Label: Starman Records

📸 door Piet Goethal

Gentenaar Brent Beukelaer kwam in 2016 op het voorplan toen hij de Nekka-wedstrijd in Antwerpen won met zijn verhalende Nederlandstalige liedjes. Een plaat van hem is daar toen echter niet van gekomen en hij werd onder de naam Brent Buckler de leadzanger bij achtereenvolgens ‘Barefoot And The Shoes’ en bij de daaruit ontstane indie rockgroep ‘The Radar Station’. Daarmee werd de ‘Nieuwe Lichting 2020’-wedstrijd gewonnen en in de herfst van vorig jaar werd van hen het debuutalbum “Life Inside A Tornado” uitgebracht.

Dit jaar treedt Brent Beukelaer echter wel als soloartiest naar buiten met zijn eerste volwaardige plaat “Heen Zonder Weer” die in eigen beheer werd opgenomen en uitgebracht. Daarop brengt hij tien indie folknummers in het Nederlands met poëtische verhalende teksten die soms erg dicht aanleunen bij het kleinkunstgenre. Hij vernoemt Spinvis, Boudewijn De Groot en Lieven Coppieters’s album “Jus d’Orange” uit 1976 dan ook als zijn belangrijkste voorbeelden en inspiratiebronnen.

Het zou best wel kunnen dat u de songs van Brent Beukelaer recent al eens gehoord heeft op de Belgische en Nederlandse radiostations met liedjes uit “Heen Zonder Weer” zoals de op de twee bijgaande video’s te beluisteren singles “De Uitgelezen Man” en “Klein Maar Gigantisch” of met het nummer “Opperhoofden Der Onnozelheid”. Zoals u kunt vaststellen ontstaan er soms heel rare titels uit de rijke fantasiewereld van Brent Beukelaer voor de songs op deze plaat. Zo heet het eerste nummer op dit album “Als Een Krekel In Frankrijk”, een liedje dat gevolgd wordt door de nieuwste single “Het Blinker Meisje” en de songs “Emma Dilemma”, “De Schemering” en “De Verwelkoning”.

Dat zijn stuk voor stuk ganse sprookjesachtige vertellingen op vrolijk klinkende muziek die ingespeeld werd door multi-instrumentalist Brent zelf, door co-producer Sander Cliquet en met David Broeders aan het drumstel. Er zijn wel gastmuzikanten te horen die o.a. zorgen voor blazers- en strijkerswerk op enkele liedjes. Het spelen met woorden, dubbelzinnigheid en fantasiebeelden in zijn teksten doet ons een beetje denken aan het werk van iemand als Herman Van Veen, Kris de Bruyne of ‘Buurman’ maar soms ook wel aan woordkunstenaar Frank Vander Linden die dit ook wel eens doet bij ‘De Mens’.

(valsam)

 

 

1 oktober 2021: De Roma – Amor Club, Antwerpen
20 oktober 2021: De Casino, Sint Niklaas
20 november 2021: Het Depot, Leuven